Na zdrowie zębów i dziąseł wpływa nie tylko systematyczna higiena jamy ustnej i regularne wizyty u stomatologa. Jednym z warunków utrzymania ich w dobrym stanie jest również zróżnicowana dieta. Warto mieć jednak świadomość, że niektóre produkty spożywcze mogą negatywnie wpływać na wygląd i zdrowie zębów. Oto wybrane przykłady.

Owoce cytrusowe i nie tylko

Kwasy cytryn, pomarańczy, grejpfrutów czy limonek mają negatywny wpływ na szkliwo zębów. Po ich spożyciu warto przepłukać usta wodą. Woda zneutralizuje szkodliwe działanie kwasów i przywróci właściwe pH w jamie ustnej. Również inne owoce, szczególnie te dostarczające dużo fruktozy, takie jak ananasy, banany, daktyle, winogrona czy czereśnie, mogą negatywnie działać na szkliwo zębów.

Cukier w każdej postaci

Warto w miarę możliwości unikać większości produktów bogatych w cukier, a także produktów z dużą ilością skrobi, bo ona również szybko zamienia się w szkodliwe dla zębów związki. Tym samym należy ograniczyć spożycie napojów słodzonych, w tym tych izotonicznych i
energetyzujących, słodyczy, ale też chipsów, białego pieczywa, frytek czy makaronów (te ostanie mają dużo wspomnianej skrobi, która pod wpływem śliny szybko rozkłada się na cukry proste). Negatywny wpływ na zęby mają również lepkie, ciągnące się produkty, ponieważ przyklejają się do zębów, a ślina nie jest w stanie ich wypłukać. Dotyczy to krówek, żelków, toffi, ale też suszonych owoców!

Kawa i wino

Picie kawy, mocnej herbaty czy czerwonego wina prowadzi do przebarwienia zębów. Co ciekawe, zębom szkodzi także białe wino, które ma wysoką kwasowość. Kwasy obecne w winie atakują szkliwo zębów, podobnie jak tanina zawarta w kawie. Inne produkty barwiące szkliwo to
czerwone soki, owoce i warzywa o mocnych kolorach tj. jagody, buraki, czarne porzeczki, a także (choć to nie produkt spożywczy) papierosy. W wielu przypadkach jedynym sposobem na poprawę estetyki uśmiechu będzie profesjonalne wybielanie zębów w gabinecie stomatologicznym.

Higienizacja w gabinecie stomatologicznym

Wymienione produkty spożywcze niszczą szkliwo zębów, przebarwiają je, a także sprzyjają powstawaniu miękkiego osadu, który z czasem mineralizuje się i twardnieje tworząc płytkę nazębną, która z czasem staje się kamieniem nazębnym. Oprócz ograniczania spożycia
produktów negatywnie wpływających na wygląd i zdrowie uśmiechu, warto przeprowadzać profilaktyczne zabiegi dentystyczne takie jak skaling. Taki zabieg zazwyczaj wystarczy wykonać raz do roku, aby uniknąć charakterystycznego żółtawego przebarwienia szkliwa.

Oczywiście wiele produktów niekorzystnie wpływających na zęby jest jednocześnie bardzo zdrowa, jak choćby wiele owoców czy warzyw. Dlatego nie należy ograniczać ich spożycia, lecz podejmować kroki, które zminimalizują ich negatywny wpływ na stan jamy ustnej.