Praca za barem do najłatwiejszych nie należy, ale odpowiednio dobrane narzędzia mogą zdecydowanie ją ułatwić. Duży wybór specjalistycznych przyrządów to podstawowe wyposażenia każdego baru. Umiejętności i doświadczenie barmana to nie wszystko. Poznaj podstawowe narzędzia jego pracy.

Shaker

Najbardziej popularnym urządzeniem wykorzystywanym do przygotowywania niemal każdego rodzaju drinków jest shaker. Umożliwia on mieszanie różnego rodzaju alkoholi i soków, a także odpowiednie schłodzenie wszystkich składników. Przeważnie składa się z dwóch części: kubka mikserowego metalowego i szklanego, który posiada miarkę, umożliwiającą precyzyjne odmierzanie wlewanych do shakera płynów. Możemy również spotkać bardziej profesjonalne urządzenia – trzyczęściowe, wyposażone w kubek, głowicę z sitkiem i przykrywkę. Jeśli korzystamy z shakera, który nie posiada tych akcesoriów, dobrze dokupić sitko barowe, które przyda się do odcedzania lodu z drinków. Rozpuszczające się kostki, często prowadzą do zmiany smaku przygotowanego napoju.

Mikser barmański

Urządzenie, które pomoże przygotować nie tylko alkoholowe drinki, ale także pyszne koktajle owocowe i mleczne. Mikser barmański posiada wiele zastosowań. Jest wygodny w użytkowaniu i bardzo łatwy w obsłudze. Urządzenia zostały wyposażone w większą moc, niż tradycyjne miksery do użytku domowego, dlatego też z powodzeniem poradzą sobie z każdym zadaniem.

Kostkarka do lodu

Wśród podstawowych akcesoriów barmańskich nie może zabraknąć kostkarki do lodu. Urządzenie wyposażone jest w sprężarkę, co w połączeniu z odpowiednim czynnikiem chłodniczym umożliwia wyprodukowanie nawet 12 kg lodu na dobę! Obsługa kostkarki jest niezwykle prosta, a większość tego typu urządzeń umożliwia wybór kilku rozmiarów kostek, co jest niezwykle przydatne podczas przygotowywania różnego rodzaju drinków. Kostkarka do lodu sprawdzi się idealnie w każdym barze.

Kruszarka do lodu

Bardzo funkcjonale urządzenie, bez którego trudno wyobrazić sobie przygotowanie profesjonalnego napoju alkoholowego. Warto wybrać kruszarkę o odpowiedniej mocy, aby korzystanie z niej usprawniło pracę za barem. Wyróżniamy kruszarki elektryczne oraz manualne. Zanim zdecydujemy się na zakup, zwróćmy uwagę na jakość wykonania, stabilną konstrukcję oraz wydajność pracy urządzenia. Noże ze stali nierdzewnej to absolutna podstawa!

Miarka

Kolejne, bardzo proste narzędzie pracy każdego barmana to miarka. Co prawda zawsze można ją zastąpić kieliszkiem, ale warto w nią zainwestować, aby nasze drinki zawsze miały idealne proporcje poszczególnych składników. Niezawodne i sprawne odmierzanie ilości alkoholu. Dzięki miarce barmańskiej żaden przepis na koktajl lub drink nie będzie już miał przed Tobą tajemnic!

Łyżka barmańska

Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni od zwykłej łyżki, którą znajdziemy w każdej kuchennej szufladzie. Po wnikliwej obserwacji zauważymy jednak, że jest zdecydowanie dłuższa i posiada spiralną rączkę. Niezastąpiona w pracy za barem! Ułatwia mieszanie już gotowych drinków. Nie wszystkie przygotowuje się przecież z użyciem shakera. Spiralna rączka doskonale sprawdza się do mieszania tych warstwowych napojów.

Jak widać wybór sprzętu barmańskiego jest ogromny. Nie są to jednak wymyślne i skomplikowane urządzenia, a dzięki nim praca za barem jest o wiele łatwiejsza. W sprzedaży dostępne są całe zestawy profesjonalnych akcesoriów barmańskim. Możemy również kupić pojedyncze, najpotrzebniejsze narzędzia. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii