Z czym kojarzy Ci się słowo „dieta”? Jeśli z niesmacznym i monotonnym jedzeniem oraz rezygnacją ze wszystkich ulubionych produktów (w tym tych o słodkim smaku) to jesteś w błędzie! Przestrzegając zasad zdrowego żywienia, możesz czerpać radość z jedzenia. Sprawdź jak to możliwe.

Jak odróżnić zdrowe słodycze od tych niedozwolonych na diecie?

To mit, że będąc na diecie, musisz wyeliminować z diety wszystkie słodycze. Wystarczy, że podczas zakupów zwrócisz uwagę na skład produktu. Producent musi umieścić na opakowaniu listę składników. Dlatego nie powinieneś mieć problemu ze stwierdzeniem, czy to, co chcesz włożyć do koszyka to zdrowa czekolada, czy taka, której lepiej unikać. Po czym to poznasz? Unikaj produktów z następującymi składnikami:

  • cukier,
  • syropy (jest ich wiele – do jednych z najpopularniejszych zalicza się m.in. glukozowy, glukozowo-fruktozowy, kukurydziany),
  • olej palmowy,

Spożywanie słodyczy, które zawierają powyższe składniki, ma negatywny wpływ na zdrowie. Prowadzi do otyłości, zaburzeń lipidowych, próchnicy, a także insulinooporności i cukrzycy typu II. Dlatego, jeśli zależy Ci na szczupłej sylwetce i dobrym samopoczuciu postaw na czekoladę gorzką. Jest ona lepszym wyborem ze względu na to, że nie jest dosładzana białym cukrem i wyróżnia się wyższą zawartością cennych polifenoli.

A co jeśli jej nie lubisz? Dobra informacja jest taka, że w sprzedaży dostępna jest także czekolada bez cukru, która jest słodka (a co więcej, kupisz ją w różnych wersjach smakowych).

Jak połączyć zdrową dietę z jedzeniem słodyczy?

Nie chcesz rezygnować ze słodyczy? W takim razie wybierz te, które wpisują się w zasady zdrowego żywienia. Nie musi być to wcale gorzka czekolada, jeśli za nią nie przepadasz. Alternatywą może być zdrowa czekolada bez dodatku cukru białego. Zastanawiasz się, jak to możliwe, że nie jest dosładzana, a mimo wszystko ma słodki smak?

W czekoladzie bez cukru znajdziesz inne składniki, które sprawiają, że ma niepowtarzalny słodki smak, a jednocześnie można jeść ją bez wyrzutów sumienia. Wśród nich można wymienić m.in. ksylitol, erytrytol, stewię, a także nektar z kwiatów palmy kokosowej (dzięki niemu czekolada ma nie tylko słodki, ale i lekko karmelowy smak).

Brak cukru to nie wszystko – kupując zdrowe słodycze, zwróć uwagę na kilka innych kwestii. Po pierwsze wybieraj te, które zrobione są z nieprażonych ziaren kakaowca. Jest to ważne ze względu na to, że tego typu produkty wyróżniają się wyższą zawartością cennych dla zdrowia składników (m.in. polifenoli, żelaza). Po drugie kupuj słodycze, które powstają na bazie składników pochodzących z ekologicznych upraw i nie zawierają sztucznych dodatków (m.in. aromatów).

Wybór tego typu słodyczy jest coraz większy, więc nie martw się, że ciągle będziesz musiał jeść to samo! W sprzedaży dostępne są zarówno czekolady w tabliczkach (o różnych smakach np. kokosowym), jak i owoce, orzechy oraz migdały w pysznej polewie czekoladowej.