Coraz więcej osób decyduje się na zamontowanie w domowej kuchni marmurowego blatu. Stanowi on bowiem synonim elegancji, a dodatkowo posiada bardzo dobre właściwości użytkowe. Pasuje zwłaszcza do wnętrz zaaranżowanych w stylu klasycznym, skandynawskim i glamour. Podstawowym warunkiem jego wieloletniej żywotności jest odpowiednia pielęgnacja.

Regularne czyszczenie jako kwestia priorytetowa

Blat wykonany z naturalnego marmuru występuje najczęściej w kolorze białym lub szarym i odznacza się wyraźnymi, „żyłkowanymi” wzorami. Atrakcyjny wygląd to nie jedyna zaleta – na uwagę zasługuje jeszcze dosyć wysoka wytrzymałość mechaniczna, odporność na szkodliwe oddziaływanie substancji chemicznych, zmiennych temperatur i promieniowania UV, a także zdolność do przewodzenia ciepła. Niestety ze względu na porowatą strukturę wewnętrzną marmur łatwo ulega wszelkiego rodzaju zabrudzeniom i jednocześnie wykazuje tendencję do absorbowania wilgoci. Dlatego warto używać na nim podkładek ochronnych (np. podczas stawiania naczyń) i eliminować na bieżąco powierzchniowe plamy z cieczy (za pomocą irchowej ściereczki). Kolejną wymaganą czynnością jest systematyczne usuwanie tłustych zacieków oraz uporczywego brudu – najlepiej z wykorzystaniem dedykowanego preparatu o delikatnym pH, ewentualnie zwykłego płynu do naczyń, wody destylowanej, białego spirytusu bądź mydła. Należy natomiast jak ognia unikać mocnych detergentów zawierających drobinki ścierne, chlor, kwasy czy oleje silikonowe, ponieważ mogą spowodować niepożądane uszkodzenia materiału. W celu skutecznego zastosowania środka czyszczącego wystarczy nanieść niewielką ilość na miękką gąbkę, a następnie ostrożnie przetrzeć dane miejsce.

Nie zapomnijmy o impregnacji

W przypadku kuchennego blatu marmurowego często mamy do czynienia z płytkimi zarysowaniami, które negatywnie wpływają na estetykę całej konstrukcji. Na szczęście istnieje opcja stosunkowo łatwego pozbycia się ich poprzez przeprowadzenie zabiegu polerowania. Niezbędne jest tutaj sięgnięcie po tlenek cyny lub specjalny kamień szlifierski szczelnie owinięty w wilgotną szmatkę. Oto pozostałe zalecane działania okresowe o charakterze pielęgnacyjnym:

  • nabłyszczanie – koniecznie z użyciem profesjonalnego środka na bazie wosku i żywic polimerowych (w postaci sprayu, mleczka bądź gęstej pasty)
  • politurowanie – polegające na nanoszeniu preparatu odpowiedzialnego za podkreślanie naturalnej barwy i zapobieganie wchłanianiu tłuszczu
  • impregnowanie – inaczej pokrywanie powierzchni specyfikiem niwelującym mikropęknięcia, uwydatniającym strukturę kamienia i poprawiającym odporność na oddziaływanie czynników zewnętrznych

Jak wynika z powyższego artykułu, o blat marmurowy znajdujący się w kuchni trzeba kompleksowo dbać. W przeciwnym razie wzrasta ryzyko jego destrukcji i utraty walorów wizualnych.